keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Muirin taival –maakasvatusmateriaali

Muirin taival™ (Muir Trek™) on kansainvälisen kansallispuistoliikkeen perustajan John Muirin hengessä yli 15 –vuotiaille toteutettava retki, jonka tavoitteena on auttaa osallistujia oivaltamaan omaa luontosuhdettaan. Omakohtaiset kokemukset ja koskemattoman villin luonnon kohtaaminen on tärkeää, koska kuten John Muir sanoi: ”Suorin tie maailmankaikkeuteen kulkee erämaametsän kautta". Muirin taival tarjoaa ainutlaatuisen lähestymistavan luonnon havainnoimiseen, kokonaisvaltaiseen kokemiseen ja luontosuhteen syventämiseen.

Retki alkaa juuri ennen auringonnousua ja päättyy auringon laskettua. Retken rytmi ja eteneminen on kiireetöntä, vailla ennalta asetettua tavoiteaikataulua ja määränpäätä. Osallistujien ei tarvitse kantaa huolta ajankulusta, eväistä tai suunnistamisesta. Olennaista on keskittyä vain tähän hetkeen ja uppoutua ympärillä avautuvaan villiin luontoon.

Erään Muirin taipaleelle osallistuneen retkeläisen kommentti kuvaa hyvin tilanteen luonnetta. ”En ole koskaan ollut tällaisella retkellä. Miten retken voi vetää ja ohjata niin, että retkeläiset tuntevat täydellistä vapautta - ja silti se täyttää kaikki sille asetetut kriteerit ja tavoitteet?”


Ohjaajakoulutus


Muirin taival –ohjaajakoulutus pätevöittää ohjaamaan Muirin taipaleita. Koulutuksia järjestetään Suomessa säännöllisesti  ja kouluttajana toimii kansainvälisen Maakasvatusinstituutin kouluttaja Ilkka Aula.

Muirin taipaleen toteuttaminen


Muirin taipaleen ohjaajan tulee olla sopimus Maakasvatusinstituutin kanssa Muirin taival –maakasvatusaktiviteetin ohjaamisesta. Kaikki ohjaamisen ja järjestämiseen liittyvät pienet ja isot yksityiskohdat on esitelty ohjaajan oppaassa. Opasta jaetaan ohjaajakoulutuksen osallistuville kurssimateriaalina. Retken toteuttamiseen vaadittavia ohjaajan välineitä (ohjaajan välinepaketti) ja retkelle osallistujan materiaaleja (luonnosvihko, postikortti, mietelmälinssit, linssi) tilataan suoraan Maakasvatusinstituutista (iee1@aol.com)

”Yksi loistava ….päivä, jolloin ihminen
näyttää sulautuneelta ja oppoutuneelta
ja hänet on lähetetty
sydämen sykkeellä eteenpäin tietämättämme
minne. Elämä ei näytä pitkältä eikä lyhyeltä,
ja me emme ota ajan säästämistä
tai kiirehtimistä sen enempää huomioon
kuin puut ja tähdet. Tämä on
todellista vapautta,
hyvä esimerkki eräänlaisesta
kuolemattomuudesta.”

- John Muir

Lisätiedot