Maakasvatuskoulutukset


Maakasvatuksen perusajatus on, että meidän tulee kehittää kokonaisvaltaisia ohjelmia, jos
aiomme kasvatuksellisin keinoin vastata ympäristöongelmiin maapallolla. Työpajamme ja
ohjelmamme auttavat oppijoita:

1) ymmärtämään ekologian peruskäsitteitä,
2) sisäistämään, mitä nämä prosessit tarkoittavat heille heidän omassa elämässään, ja
3) tietämään, kuinka he voivat aloittaa muutoksen omissa elämäntavoissaan voidakseen
elää entistä sopuisammin niiden prosessien kanssa, jotka pitävät yllä kaikkea elämää maapallolla.

Maakasvatustyöpaja


Tämä yhden päivän kestävä maakasvatustyöpaja tutustuttaa ihmiset maakasvatuksen perustana olevaan teoriaan ja taustaan, tarkastelee joitakin tyypillisiä esteitä hyvän ulkona oppimisen toteutumiselle, kiinnittää huomiota keskeisiin ohjaajan ohjeisiin, antaa perusteet käsitteiden rakentamiselle, tarjoaa omakohtaisen osallistumiskokemuksen useista maakasvatusharjoitteista, ja antaa yleiskuvan kokonaisesta maakasvatusohjelmasta.

Työpajaan sisältyy sekä sisä- että ulko-osioita.

Kouluttaja: Maakasvatusinstituutin kouluttaja Ilkka Aula (suomenkielinen koulutus


Maakasvatus pähkinänkuoressa

Tämä muutaman tunnin pituinen esitys antaa yleiskuvan maakasvatuksesta, sen sisällöstä ja menetelmistä.

Kouluttaja: Maakasvatusinstituutin kouluttaja Ilkka Aula (suomenkielinen)

Maanvartijat -työpaja


Oletko kiinnostunut Maakasvatuksesta ja miten sitä toteutetaan kokonaisvaltaisten ohjelmien avulla? Halutko kouluttautua Maanvartijat -maakasvatusohjelman vetäjäksi? Mitä ohjelman vetämiseen tarvitaan?

Työpajassa perehdytään yksityiskohtaisesti 10-12 -vuotiaille suunnattuun Maanvartijat (Earthkeepers™) – ohjelmaan. Ohjelmassa painotetaan ekologian ymmärtämistä, edistetään läheistä kosketusta luontoon ja muutetaan omaa elämäntapaa entistä ympäristövastuullisemmaksi.

Kolme päivää kestävä työpaja antaa valmiudet Maanvartijat –ohjelman vetämiseen. Työpaja sopii erityisesti niille, jotka aikovat tulevaisuudessa ohjata Maanvartijat –ohjelmaa ja täydennyskoulutuksena niille toimipaikoille, jotka jo toteuttavat ohjelmaa.

Kouluttaja: Bruce Johnson ja Maakasvatusinstituutin hyväksymä kouluttaja


Maanvartijat -esittely

Työpajassa perehdytään 10-12 -vuotiaille suunnattuun Maanvartijat (Earthkeepers™) – ohjelmaan. Tämä päivän mittainen esittelytilaisuus on tarkoitettu erityisesti niille, jotka haluavat saada yleiskuvan Maanvartijat –ohjelmasta. Tämä esittelytilaisuus sopii parhaiten ohjelmaan osallistuville ”suojelijoille” ja ohjelmaan osallistuvien ryhmien opettajille/ohjaajille.

Kouluttaja: Maakasvatusinstituutin hyväksymä kouluttaja


Advanced leadership workshop

Tämä kolme päivää kestävä maakasvatustyöpaja tutustuttaa ihmiset maakasvatuksen perustana olevaan teoriaan ja taustaan ja siinä perehdytään yksityiskohtaisesti maasto-opetuksen keskeisiin ohjaajan ohjeisiin. Työpaja tarjoaa myös omakohtaisen osallistumiskokemuksen useista maakasvatusharjoitteista. Tähän koulutukseen kannattaa osallistua vasta maakasvatustyöpajaan osallistumisen jälkeen.

Kouluttaja: Steve Van Matre


Muirin taival ohjaaja -koulutus

Tervetuloa kokemaan villi luonto John Muirin hengessä!

Teemme päivän retken yhdessä, mutta kuitenkin omiin elämyksiimme keskittyen. Lähdemme liikkeelle ennen auringon nousua ja palaamme pimeän jo laskeuduttua. Jos maltat antautua päivän ja luonnon lumoon, haihtuvat huolet kuin yöllinen usva aurinkoisena aamuna...


Kolme ja puoli päivää kestävässä koulutuksessa perehdytään maakasvatukseen, osallistutaan Muirin taipaleeseen (retki auringonnoususta auringonlaskuun) ja perehdytään ohjaajan oppaan avulla retken sisältöön ja esitystapaan. Koulutus pätevöittää ohjaamaan Muirin taipaleita.

Kouluttaja: Maakasvatusinstituutin kouluttaja Ilkka Aula (suomenkielinen koulutus)


Maakävelytyöpaja

Haluatko oppia vetämään elämyksellisiä, mielikuvitusta ja kaikkia aisteja hyödyntäviä retkiä lähiluontoon yli seitsemän vuotiaille? Haluatko tarjota ryhmällesi unohtumattomia hetkiä luonnossa?

Maakävely on kansainvälisen Maakasvatusinstituutin kehittämä menetelmä, jonka tarkoituksena on auttaa ihmisiä luomaan syvempi suhde luontoon. Se on loistava väline kaikenikäisten lähiluontoretkeilyyn ja luonnon kohtaamiseen uudella, kiehtovalla tavalla. Se on luonnon moninaisiin ihmeisiin tutustuttava elämyksellinen seikkailu.

Päivän kestävässä maakävelytyöpajassa esitellään maakasvatuksen lähtökohdat, maakävelyn ohjaamisen erityispiirteet, kaksi mallimaakävelyä ja perehdytään harjoitteiden ja välineiden valintaan ja oman maakävelyn suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Kouluttaja: Maakasvatusinstituutin kouluttaja Ilkka Aula (suomenkielinen)

Interpretive design...and the dance of experience

tarjoaa uusia näkökulmia yleisökohteiden suunnitteluun ja opastamiseen

Interpretive design… and the dance of experience -työpaja on suunnattu kaikille niille, jotka työskentelevät yleisölle suunnattujen kohteiden parissa. Siis vapaa-ajanviettopaikoille puutarhoista eläintarhoihin, luonnonpuistoihin, gallerioihin, museoihin, jotka haluavat syventää kävijöiden kokemuksia merkityksellisesti ja mieleenpainuvasti. Jos olet opas, kasvattaja tai suunnittelija, työpaja tarjoaa uuden ja tuoreen tavan katsoa kohteen yleisöpalveluita.

Kaksi päivää kestävässä työpajassa tarjotaan mm. seuraavaa:

- 15 askeleen ”koreografia” kohti elämyksellistä kokonaisuutta
- keskeisiä kysymyksiä jokapäiväiseen käyttöön
- hyödyllisiä näkökohtia ja menetelmiä oppaille, retkenvetäjille ja opettajille
- analysoiva tutustuminen, johonkin lähialueen yleisökohteeseen

Kouluttaja: Steve Van Matre


Jos olet kiinnostunut osallistumaan maakasvatuskoulutuksiin tai haluat olla järjestämässä niitä, niin ole yhteydessä Maakasvatusinstituutin kouluttaja Ilkka Aulaan (ilkka.aula(ät)gmail.com, www.taatantuotanto.fi.