Maapallo tarvitsee sinua juuri nyt enemmän kuin koskaan. Aikaa on jäljellä enää vähän. Tulet seuraavilta sivuilta lukemaan uudesta suunnasta, jonka suuri osa maailman ammattimaisista ympäristökasvattajista on jo valinnut. Maapallo on hädässä ja me ihmiset olemme ongelma - mutta me voimme olla myös ratkaisu ongelmiin. Toivottavasti liityt kulkemaan maakasvatuksen polkua kanssamme!


sunnuntai 8. tammikuuta 2017

AURINKOALUS III –KIRJA JA OHJELMAPAKETTI ON JULKAISTU

AURINKOALUS III™ (SUNSHIP III™) on 13–14-vuotiaille suunnattu maakasvatusohjelma. Nimensä se on saanut siitä, että maapallo on kolmas planeetta lähimmästä tähdestämme, auringosta.  Ohjelman tarkoituksena on motivoida osallistujia näkemään ympäristöasioita uudella tavalla ja antaa vaihtoehtoja uuden kestävämmän elämäntavan rakentamiseksi.  Ohjelman  2  ½-3 päivää kestävä "Aloitusjakso" toimii tehokkaana  ponnahduslautana sille,  mitä ohjelmaan osallistuvat nuoret tekevät myöhemmin kotona ja koulussa. 


AURINKOALUS III – edessä olevan matkan oivallus ja valinta -kirja antaa perusteellisen kuvan koko ohjelmasta ja se motivoi kestävämpää elämäntapaa edistäviä toimipaikkoja ja ohjaajia aloittamaan ohjelman toteuttamisen. Kirjan alkuperäisteoksen kirjoittajina ovat toimineet professorit Steve Van Matre ja Bruce Johnson.

Kirjassa mukana mm.

- yleiskuvaukset neljästä ekologisesta harjoitteesta: Solarville, Aineiden kierrätyslaitos, Museoprojekti ja Aurinkotemppeli SOL.
- outo hahmo O/V edustaen vertauskuvallisesti ihmisen kaksijakoisuutta – tasapainoista puoltamme  ja häirikköpuoltamme.
-  Maan Emo, vanha  tarinankertoja, joka johdattelee nuoret omalle etsintämatkalle. 
- Solarit, aurinkovalon energian rahayksikkö, jota käytetään kaikkeen toimintaamme maapallolla.
- Päivin päivä, jonka aikana nuori kuluttaa suuren määrän energiaa tajuamatta itse miten toimii.
- Kuoleman varjo, aamun koitteessa tapahtuva vuoropuhelu kuoleman ja uhanalaisten lajien kanssa.


Kirjan ja ohjelmapaketin on julkaissut kansainvälinen vapaaehtoisvoimin toimiva Maakasvatusinstituutti (The Institute for Earth Education). Materiaalin levittämisestä Suomessa vastaa Elontilan Ystävät ry.  Kirjaa voi tilata Elontilan nettipuodista tai tilauslomakkeella ja koko ohjelmapaketin sisältöön voi tutustua täältä.

Lisätiedot: Elontilan Ystävät ry, www.elontila.fi, et@elontila.fi

lauantai 6. joulukuuta 2014

Suomen maakasvatustoiminta organisoituu uudestaan

Suomen maakasvatustoimintaa on vuodesta 1997 koordinoinut  IEE-Finland – Suomen Maakasvatusyhdistys ry. Toimintansa aikana yhdistys on kääntänyt kansainvälisen Maakasvatusinstituutin kirjallisuutta,  järjestänyt koulutuksia,  kehittänyt suomenkielisiä maakasvatusohjelmia ja –menetelmiä ja järjestänyt jäsentapaamisia. Viimeisten vuosien aikana yhdistys on keskittynyt Maanvartijat II™ ja SUNSHIP III™ (AURINKOALUS III) –ohjelmien käännöstyöhön. Nämä jo Instituutin  hyväksymät  käännökset julkaistaan heti, kun rahoitus niihin saadaan hankittua.

Suomen maakasvatustoiminta on päätetty organisoida uudestaan. Tässä järjestäytymisessä Suomen maakasvatusyhdistys ry:n toiminta on päätetty lopettaa ja toiminta on organisoitu seuraavanlaiseksi.

Jäseneksi kansainväliseen Maakasvatusinstituuttiin

Suomen Maakasvatusyhdistys ry:n vanhat ja uudet jäsenet voivat halutessaan edelleenkin  olla tukemassa maakasvatuksen kehittämistä ja toimintaa liittymällä  jäseneksi kansainväliseen Maakasvatusinstituuttiin (The Institute for Earth Education). 
Ilmoittautumislomake ja maksuohjeet löytyvät täältä.
Instituutti tarjoaa paikan myös aktiivisille toimijoille ja erityisesti niille, jotka haluavat luoda ja kehittää kokonaisvaltaista ympäristökasvatusta kansainvälisessä ympäristössä.

Tämän hetkisillä Suomen Maakasvatusyhdistys ry:n  internet –sivuilla oleva aineisto on yhdistyksen lopettamisen jälkeenkin esillä. www.maakasvatus.fi  –sivut säilytetään ja sen päivittämisestä vastaa vuosittain sovittava vastuuhenkilö. Vuosien 2014-2015 vastuuhenkilönä toimii Ilkka Aula ja vuoden 2016 Mari Paakkinen. Instituutin englanninkielistä sivustoa uudistetaan parhaillaan ja ne ilmestyvät Maakasvatusinstituutin sivuilla.

Maakasvatuskoulutukset

Kokonaisvaltaisia maakasvatuksen teoriaan, ohjelmiin ja menetelmiin perehdyttäviä koulutuksia järjestetään jatkossakin. Kouluttajina näissä tilaisuuksissa toimivat Instituutin hyväksymät kouluttajat. Koulutuksia toteutetaan suomen- että englanninkielisinä.  Esimerkkikoulutukset ovat erityisesti suunnattu niille, joita kiinnostaa kokonaisvaltainen ympäristökasvatus.

Maakasvatusmateriaalien tilaaminen

Käännettyjen maakasvatusmateriaalien myynnistä, jakelusta ja julkaisemisesta vastaa yhdistyksen lopettamisen jälkeen Elontilan Ystävät ry.  Maakasvatus –uusi alku –kirjaa, Maakävelymappia  ja tarvittaessa englanninkielisiä kirjoja tilataan suoraan Elontilan Ystäviltä -  tilattavat teokset löytyvät täältä.
Maakasvatusohjelmien ohjelmapaketit,  maakasvatusohjelmiin ja aktiviteetteihin (mm. Maanvartijat (Earthkeepers™)- ohjelma ja  Muirin taival) liittyvät materiaalit tilataan suoraan kansainvälisestä Maakasvatusinstituutista (iee1(ät)aol.com)  

Toivottavasti kuljet maakasvatuksen polkua kanssamme!

Viimeisen Suomen Maakasvatusyhdistyksen hallituksen jäsenet

Ilkka Aula, Pia Bäckman, Kreeta Hurme, Satu Jovero, Anna Kettunen ja Mari Paakkinen

Lisäinfoa:

Kansainvälinen Maakasvatusinstituutti, ohjelmat ja ohjelmamateriaalien tilaus:  www.eartheducation.org, iee1(ät)aol.com
Maakasvatukset www –sivut: www.maakasvatus.fi
Kirjatilaukset  http://www.maakasvatus.fi/p/materiaalit.html, Elontilan nettipuoti
Koulutukset: http://www.maakasvatus.fi/p/maakasvatuskoulutukset.html, www.taatantuotanto.fi

torstai 25. marraskuuta 2010

”Kaikille, jotka rakastavat tätä planeettaa ja sen elämää”

Maakasvatus – uusi alku –kirjan uusittu painos myynnissä!

Maakasvatus tarjoaa kokonaisvaltaisen näkökulman ympäristökasvatukseen. Maakasvatus on löytöretki elämän oivaltamiseen ja uuden elämäntavan omaksumiseen. Sen avulla ihmisten tiedolliset ja tunneperäiset suhteet maapallon eliöyhteisöihin ja elämää ylläpitäviin järjestelmiin kasvavat. Se pyrkii auttamaan ihmisiä muovaamaan itselleen sellaisen elämäntavan, että heidän vaikutuksensa maapallon eliöyhteisöihin ja järjestelmiin vähenee joka koituu kaikkien maapallon eliöiden hyväksi.  Uusi alku -kirjassa esitetään maakasvatuksen lähtökohdat ja keskeiset periaatteet ja menetelmät. Uusi alku –kirja on myös työkalu maakasvatusohjelman rakentamiselle.

Kirjaa myy Elontila Ystävät ry, www.elontila.fi
Tilaukset: et(ät)elontila.fi
Hinta: 29 € + postituskulut


Steve Van Matren tuorein julkaisu Interpretive design.. and the dance of experience myös saatavilla!


Puistot, suojelualueet, puutarhat, galleriat, museot ja kansallismonumentit ovat yhteiskuntamme helmiä, jotka edustavat niitä luonto- ja kulttuuriaarteita, joita haluamme tuleville sukupolville säilyttää. Opastuksen tehtävä on kääntää luonnon ja kulttuurin kieli kävijöille helpommin ymmärrettäväksi.

Aivan kuten rakennuksilla ja näyttelyillä on omat suunnittelijansa, tarvitsemme myös suunnittelijoita jotka kiinnittävät huomionsa kaikkein keskeisimpään – kävijöiden kokemuksiin. He auttavat vierailukohdetta muokkaamaan rakenteitaan ja toimiaan toivottujen tavoitteiden mukaisiksi, ei ainoastaan ”perittyjen rakenteiden” ehdoilla. Tarvitsemme uudenlaisen lähestymistavan, joka keskittyy yksittäisten elementtien sijasta kokonaisvaltaisten elämyksien tuottamiseen. 

Interpretive design.. and the dance of experience -kirja on suunnattu kaikille niille, jotka työskentelevät yleisölle suunnattujen kohteiden parissa. Siis vapaa-ajanviettopaikoille, puutarhoista eläintarhoihin, luonnonpuistoihin, gallerioihin, museoihin, jotka haluavat syventää kävijöiden kokemuksia merkityksellisesti ja mieleenpainuvasti.


Kirjaa myy Elontilan Ystävät ry, www.elontila.fi
Tilaukset: et(ät)elontila.fi
Hinta: 30 € + postituskulut

keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Muirin taival –maakasvatusmateriaali

Muirin taival™ (Muir Trek™) on kansainvälisen kansallispuistoliikkeen perustajan John Muirin hengessä yli 15 –vuotiaille toteutettava retki, jonka tavoitteena on auttaa osallistujia oivaltamaan omaa luontosuhdettaan. Omakohtaiset kokemukset ja koskemattoman villin luonnon kohtaaminen on tärkeää, koska kuten John Muir sanoi: ”Suorin tie maailmankaikkeuteen kulkee erämaametsän kautta". Muirin taival tarjoaa ainutlaatuisen lähestymistavan luonnon havainnoimiseen, kokonaisvaltaiseen kokemiseen ja luontosuhteen syventämiseen.

Retki alkaa juuri ennen auringonnousua ja päättyy auringon laskettua. Retken rytmi ja eteneminen on kiireetöntä, vailla ennalta asetettua tavoiteaikataulua ja määränpäätä. Osallistujien ei tarvitse kantaa huolta ajankulusta, eväistä tai suunnistamisesta. Olennaista on keskittyä vain tähän hetkeen ja uppoutua ympärillä avautuvaan villiin luontoon.

Erään Muirin taipaleelle osallistuneen retkeläisen kommentti kuvaa hyvin tilanteen luonnetta. ”En ole koskaan ollut tällaisella retkellä. Miten retken voi vetää ja ohjata niin, että retkeläiset tuntevat täydellistä vapautta - ja silti se täyttää kaikki sille asetetut kriteerit ja tavoitteet?”


Ohjaajakoulutus


Muirin taival –ohjaajakoulutus pätevöittää ohjaamaan Muirin taipaleita. Koulutuksia järjestetään Suomessa säännöllisesti  ja kouluttajana toimii kansainvälisen Maakasvatusinstituutin kouluttaja Ilkka Aula.

Muirin taipaleen toteuttaminen


Muirin taipaleen ohjaajan tulee olla sopimus Maakasvatusinstituutin kanssa Muirin taival –maakasvatusaktiviteetin ohjaamisesta. Kaikki ohjaamisen ja järjestämiseen liittyvät pienet ja isot yksityiskohdat on esitelty ohjaajan oppaassa. Opasta jaetaan ohjaajakoulutuksen osallistuville kurssimateriaalina. Retken toteuttamiseen vaadittavia ohjaajan välineitä (ohjaajan välinepaketti) ja retkelle osallistujan materiaaleja (luonnosvihko, postikortti, mietelmälinssit, linssi) tilataan suoraan Maakasvatusinstituutista (iee1@aol.com)

”Yksi loistava ….päivä, jolloin ihminen
näyttää sulautuneelta ja oppoutuneelta
ja hänet on lähetetty
sydämen sykkeellä eteenpäin tietämättämme
minne. Elämä ei näytä pitkältä eikä lyhyeltä,
ja me emme ota ajan säästämistä
tai kiirehtimistä sen enempää huomioon
kuin puut ja tähdet. Tämä on
todellista vapautta,
hyvä esimerkki eräänlaisesta
kuolemattomuudesta.”

- John Muir

Toivottavasti liityt kulkemaan maakasvatuksen polkua kanssamme!